Jana Repanšek: Adrenalinsko do preboja v Sloveniji in EU

4.10.2024

JANA22
Jana Repanšek, direktorica mednarodne organizacije CEF: »Moramo narediti korake za razvoj. Vsak posebej in skupaj – ker bomo samo skupaj zmogli. Ob zavedanju, da skupaj zmoremo, ob naslednjem navalu adrenalina namreč ne bomo šli v beg, temveč bomo skupaj šli v boj za preboj.« Foto: Alenka Slavinec

Adrenalin je hormon, ki sproži naš odziv, da gremo v "boj ali beg". Ko občutimo naval adrenalina, se nam pospešita bitje srca in dihanje, napnejo se naše mišice, naš um se izostri in dobimo dodatno energijo.

Adrenalin občutimo tudi ob soočanju s spremembami. Pozitivnih sprememb si želimo vsi, a le redke pridejo same po sebi. Od nas zahtevajo veliko truda in vztrajnosti.

Spremembe se lahko začnejo pri vsakem izmed nas z našim prvim korakom. Tudi velike preobrazbe se vedno začnejo z majhnimi, postopnimi dejanji. Vendar, pogosto ne vemo, kako narediti te prve korake ali pa celo verjamemo, da bi se drugi morali spremeniti. A resnični napredek se lahko zgodi le, ko se osebno in načrtno zavežemo k spremembi.

Več kot 100 članov Združenja Manager se nas je lani septembra pridružilo gibanju Podvig s ciljem, da prispevamo k dvigu mednarodne konkurenčnosti Slovenije in EU. Zavihali smo rokave in v delovnih skupinah pod drobnogled vzeli ... sebe. Vprašali smo se, kako osebnostno napredovati – postati bolj ambiciozni, samozavestni, odgovorni in sodelujoči –, da bi lahko prispevali k Sloveniji, ki bo živela enake vrednote.

Po enem letu dela smo na letošnjem Managerskem kongresu v Portorožu predstavili nekaj naših Podvigov. Luka Podlogar (NLB skladi) je predstavil  Verigo ambicioznih in  pojasnil, kako lahko naša večja ambicioznost prispeva k družbenim spremembam. Tina Fröhlich (froh.si), ki sodeluje pri prenovi kodeksa etike Združenja Manager, je poudarila,  da lahko člani le z doslednim sledenjem kodeksu odgovorno prispevamo k razvoju v družbi.  Borut Čeh (Labena) je izpostavil pomen sodelovanja pri doseganju družbenih ciljev in predstavil svoje delo in izzive v novonastalem biotehnološkem pospeševalniku Slovenia Biotech Hills. Jasna Dominko Baloh (DOBA Fakulteta)  je podala poglede na izobraževanje ter katere kompetence potrebujemo za krepitev samozavesti v naši družbi.

Ključ do sprememb v družbi leži v nas samih. Ozreti se moramo k sebi in se vprašati: kaj lahko s svojim znanjem in ravnanjem prispevam kot posameznik? Kaj moram storiti za svoj razvoj in razvoj podjetja oziroma institucije, ki jo vodim?

Istočasno moramo pokazati drugim, ki so voljni narediti isto, da jih bomo podprli z vsem srcem in energijo. Da jim bomo krili hrbet, ko se bodo izpostavili in bili deležni tudi kritik. Za to pa je nujno, da se medsebojno bolje spoznamo, gradimo zaupanje ter sodelujemo. Kaj torej lahko dosežemo skupaj?

Le skupaj in s sodelovanjem bomo lahko razvijali in spreminjali družbo.

Družba sem namreč jaz, to si ti... to smo mi vsi. Skupaj in v sodelovanju zmoremo. To pomeni, da se vidimo, se poslušamo in se tudi slišimo. In to ne le znotraj svojega kroga enakomislečih ljudi in znotraj svojega sektorja! Potrebujemo tudi odprt dialog med zasebnim in javnim sektorjem, kjer ne bo očitkov, temveč iskanje načina, kako skupaj narediti bolje.

Potrebujemo učinkovit javni sektor in njegove kakovostne storitve. V javnem sektorju so ljudje, ki imajo znanje in delajo za to. Pritegniti jih moramo in podpreti pri uveljavljanju boljših organizacijskih in regulatornih rešitev. Ne gre le za »kaj«, gre tudi za to, kako jih uveljaviti.

Moramo narediti korake za razvoj. Vsak posebej in skupaj – ker bomo samo skupaj zmogli. Ob zavedanju, da skupaj zmoremo, ob naslednjem navalu adrenalina namreč ne bomo šli v beg, temveč bomo skupaj šli v boj za preboj.

 

Jana Repanšek, direktorica mednarodne organizacije CEF (Center of Excellence in Finance) s sedežem v Ljubljani