Iščemo poslovne knjižne uspešnice, ki obetajo premike in preboje

15.10.2024

podelitev4
Priznanje za lansko najboljšo poslovno knjigo je prejel Samo Rugelj, urednik založbe UMco, pri kateri je Coylova knjiga izšla.

»Uspešna kultura sodelovanja je videti kot nekaj čarobnega, a v resnici ni nič drugega kot niz zvez, ki delujejo za skupni cilj. Ni nekaj, kar smo, temveč nekaj, kar počnemo.« Misel iz knjige Skrivnost sodelovanja, v kateri je novinar Daniel Coyle strnil večletno raziskovanje različnih skupin, od poslovnih do uličnih tolp, in pri tem odkrival, kaj člane povezuje, kaj utrjuje njihove vezi, kateri je pravi ključ do njihovega medsebojnega zaupanja, zvestobe, pripadnosti. Orisano knjigo o sodelovanju je komisija Združenja Manager in  Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS na lanskem knjižnem sejmu razglasila za najboljšo poslovno knjigo 2023.

Išče pa se že nova poslovna knjižna uspešnica, ki obeta nove premike po zgledu lani nagrajene uspešnice, v kateri je Coyle nanizal niz poučnih primerov. »Eden bolj zanimivih je, kako lahko en sam posameznik s cinizmom, nečimrnostjo in nezainteresiranostjo za delo uniči celo četo skupin. Ne pa vseh. Zakaj ne? Ker je v teh skupinah posameznik, ki zmore in zna cinizem in nečimrnost spremeniti v nekaj dobrega.« Takšen vtis je z nami po razglasitvi najboljše knjige delil Samo Rugelj, urednik založbe UMco, pri kateri je Coylova knjiga izšla. Založbi s poučnim imenom. Um namreč pomeni pamet, co pa kooperativnost ali sodelovanje.

V komisiji, ki bo letos prebirala nominirane knjige in med njimi izbrala najboljšo poslovno knjigo 2024, so Janez Škrabec (predsednik), Tanja Skaza, Lovro Peterlin, Petra Juvančič, Vladimir KukavicaEnej Kirn in Ana Aleksandra Turk.

Razglasitev in podelitev priznanja bo na 40. slovenskem knjižnem sejmu, in sicer v petek, 29. novembra, ob 18. uri.